Gode råd om både

Gode råd om træbåde

Generelt for vedligeholdelse af træbåde

Tjek jævnligt at der ikke er noget dårligt træ, dvs. at der ikke er nogle bløde områder som kan være skabt af råd eller svamp. Hvis råd eller svamp spreder sig for meget, kan det være svært eller umuligt at udbedre, så derfor er det vigtigt at få gjort noget ved det, inden det spreder sig. Du kan tjekke det ved at stikke i træet med en kniv og mærke om den synker dybt i. Hvis den synker ned i træet, skal det skiftes, for at undgå at det spreder sig. Hvis du er i tvivl om hvor slemt det ser ud, kommer vi gerne ud og tjekker det for dig.

Vedligeholdelse af fribord, planker og dæk

Sørg for at din træbåd er tæt imellem plankerne i bunden, fribordet og imellem dæksplankerne, da det beskytter alt træet der er indvendig i båden. Hvis båden ikke er helt tæt, så sørg for at få lænset, så der ikke står vand i lang tid, da fugtighed er hovedårsagen til råd og svamp.

Hvis båden ikke er tæt, skal den kalfatres. Kalfatring betyder at man banker værk eller bomuld ind imellem plankerne og lukker af med beg. Kalfatring er et job for en uddannet bådebygger.
Sørg derudover for at træet ikke står bart og uden maling, da det dermed er ubeskyttet og med tiden vil suge vand. Smør dækket med fx. Hempels Decktol, som yder en god beskyttele for træet. Hvis det er et teakdæk, kan du med fordel smøre med Hempels Teak Oil.

Vedligeholdelse af spanter, skotter, dæksbjælker, bjælkevæger, dørk, bundstokke, kølsvin m.m. under dæk

Sørg for at det ikke er fugtigt under dæk, da det er roden til alt ondt. Sørg for at behandle med lak, olie eller maling, så vidt muligt. Hvis der er begyndende svamp eller råd på overfladen, kan man nogle gange med fordel behandle med Boracol 20 (væske) og Impel Bor (stifter der indsættes i forborede huller i træet), som bekæmper og forebygger råd-, svampe- og insektangreb. Vi har hos Bedding.dk stor erfaring med at bruge disse produkter og vi kan vejlede om hvornår det vil være relevant at bruge dem.

Comments are closed.